De Helden van Ameland

De Paarden van de Abraham Fock
Ameland heeft een van de bekendste reddingsstations van Nederland. 10 paarden brengen de reddingsboot naar zee en laten hem daar te water gaan. Al vanaf 1826 werden schipbreukelingen in nood op deze manier gered door de Paardenreddingsboot! De traditie dreigde te eindigen in 1988 met de komst van een moderne reddingsboot.

 

Stichting Paardenreddingsboot Ameland   
De Stichting Paardenreddingsboot Ameland heeft mogelijk gemaakt dat deze traditie in stand werd gehouden. Ieder jaar worden 15 demonstraties gehouden van de paardenreddingsboot. Dan hoor je de paarden door de straten naar de reddingsboot draven. Vervolgens trekken 10 paarden de trailer met de reddingsboot uit de schuur en brengen deze naar het strand. Vele toeschouwers lopen en fietsen achter de paardenreddingsboot aan en kijken hoe de paarden de reddingsboot in zee brengen. Een zeer indrukwekkend schouwspel!

 

Het Paardengraf
14 augustus 1979 was een zwarte dag uit de geschiedenis van Ameland. Toen kostte een reddingsactie tijdens een storm op Ameland het leven van 8 paarden. Deze paarden hebben een eervolle begraafplaats gekregen: Het Paardengraf in de duinen van Hollum.

 

25 jarig jubileum
In 2013 bestond de Stichting Paardenreddingsboot Ameland 25 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft Karin de Liedjesmamma een lied geschreven over de Helden van Ameland: De paarden van de Abraham Fock.